Başlangıçlar küçük ama iddalı olur, bu bir sır değil. Şirketler, rakiplerine karşı pazarda bir yer edinmek için çetin ve kavgacı bir savaş verirler. Ancak bu desteklenmeye kapalı oldukları anlamına gelmiyor.
2008 yılına kadar her yıl yeni kurulan 100.000 şirket yıl sonunda genellikle başarısız oluyordu ancak bu oran son yedi yılda tam tersine dönmüş durumda. Gelinen bu aşama girişimcilerin temiz bir başlangıç için desteği reddetmelerine neden olmuştur ancak gerçekte destek zaten kendi içinde geliyor.
Devlet tarafından güvenceye alınıncaya kadar (veya büyük bir zincir oluncaya kadar) görünen en iyi yol kendi başınızın çaresine bakmaktır. Yatırımcılar bir güç olabilir ama onlara gitmeden önce kendinizi sonuna kadar uzakta tutmaya çalışın.
Şirketinizin hayatta kalabilmesi için bu 4 adımı uygulamalısınız:
1 ) Ürünle değil, sorunla başlayın
Çözmeye çalıştığınız sorunları yazıya dökün, fikirlerinizi değil. Öncelikle ürün odaklı çalışmaya başlamanız gelecekte ürünle ilgili yaşacağınız sıkıntıları gözden kaçırmanız hem işletmenizin gidişatı açısından hem de çabalarınızın boşa çıkması açısından size zarar olarak geri döner ve zarar ciddi maliyette olabilir. Üretim sürecinde başa dönerek her şeyi baştan başlatmanız anlamına gelir. Bu yüzden işletmenizin geleceği açısından öncelikle stratejinizi belirleyerek, karşılaşabileceğiniz tüm sorunları yazıya dökmeniz ve daha sorunlarla karşılaşmadan çözüm yolları üretmeniz veya sorunu hafifletmenin bir yolunu bulmaya çalışmalısınız.
Büyük sorunların çözülmesi gerekir, önceden çözüm ise size avantaj sağlar. Bu yüzden, küçük düşünmekten kaçının, başkalarının ticari zekasına özenenler her zaman kaybeder. Başarılı girişimciler sadece para için bir işe girişmezler, dünyayı daha yaşabilir bir yer kılmayı amaç edinirler. Bu düşünce tarzı girişimcinin büyümesini sağlar.
2) Hedef kitlenizden 100 kişiyle görüşün.
Potansiyel ve mevcut müşterilerinizle problem çözümü için görüşecek çalışma ekibi oluşturun. Hedef kitlenizde müşterinizin %20'sinden alacağınız geri bildirimler ürünlerinizin %80'ni etkiler. Stratejik olarak da hedef kitleniz ürünlerinize daha hakim olmanızda yardımcı olur.
3) Modellerinizde sorun yaşattığınız yerleri tespit edin.
Müşterilerinizin modellerinizle ile ilgili savunduğu hataları araştırın. Çünkü müşterilerinizden gelen bildirimler gelişiminiz açısından oldukça önemlidir. Sizin şirket olarak farkında olmadığınız bazı sorunları müşteriler tespit edebiliyor. Sizde yapacağınız araştırma ile bu geri bildirimleri toplayarak ürünlerinizde iyileştirmeye gidersiniz böylelikle hem işinizi daha iyi yaparsınız hem de müşteri memnuniyetini sağlayarak büyümenizi sağlayabilirsiniz.
4) Müşterilerinizin şirketinizi ve ürünlerinizi tanımasına izin verin.
Yatırımcıların %42'sinin belirttiğine göre iş hayatlarında ilk atıldıklarında en çok yaptıkları hata, ürünlerinin üretime geçmeden pazarda olmasına ihtiyaç olmadığını düşünmeleridir. Müşteriniz hakkında ne bildiğiniz çok önemli değil önemli olan müşterilerinizin şirketiniz ve ürünleriniz hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamaktır. Böylelikle müşterilerinizin sizi ve ürünlerinizi ne kadar tanıdığını sorusuna cevaplar bulmanız gerekiyor. Cevabı bulmak için de karmaşık olmayan bir web sitesi kurularak, kimler için, nasıl bir soruna, nasıl bir çözümü ürettiğinizi anlatmaya çalışın. Müşterilerinize sizinle iletişim kurabilecekleri kanalları da siteye ekleyin (e-mail adresi, telefon numaraları, sosyal medya bağlantıları vs).
Google Adwords 'te sitenizin trafiği için reklam oluşturun. Sitenizi ziyaret eden kişilerden en az 50 adet önemli geribildirim maili alana kadar bu reklamları sürdürmelisiniz.
Her bir girişimci fikrinin bir devrim niteliğinde olmasını arzu eder ve öyle olduğunu düşünür. Müşteri yorumları olmadan sadece ürün odaklı ilerleme odaklı olmanızın size geri dönüşü şirketinizin zarar etmesine sebebiyet verir. Daha sonra oturup nerde hata yaptığınızı bulmaya çalıştığınızda sorunuzun müşteri odaklı olmak yerine ürün odaklı olmaktan kaynaklandığını fark edeceksiniz.
Gerçek şu ki iş hayatında bir işletmeyi ayakta tutmak kolay değil ve genellikle yeni başlayan şirketlerin %75'i ilk yıl dönümlerinde batma riski ile karşı karşıya kalırlar. Bu yüzden ürününüzün kısa yolları üzerinde odaklanmak yerine muhtemel müşterilerinizin veya hedef kitlenizin aslında neyi istediğine kulak vermeniz önerilir.